عارضه یابی کسب و کار

هلث چک یا عارضه‌یابی در کسب و کار یک فرایند تحلیلی است که به منظور شناسایی نقاط قوت و ضعف سازمان و ارائه راهکارهایی برای بهبود عملکرد آن به کار می‌رود. با استفاده از این تکنیک، می‌توان به تحلیل درستی از شرایط فعلی کسب و کار دست پیدا کرد و راه‌حل‌هایی برای بهبود عملکرد و رشد سازمان پیشنهاد داد. عارضه‌یابی، یکی از تکنیک‌های بسیار مهم و ضروری در مدیریت است که می‌تواند به بهبود کارایی و عملکرد سازمان شما کمک کند.

management

عارضه یابی چیست؟

درک و شناخت دقیق از وضعیت کنونی سازمان و کسب و کار و پیدا کردن موانع و مشکلات کارکرد سازمان، تیم، دپارتمان و یا شغل برای شناخت علت های کلیدی نقص های سازمانی است. این فرآیند دارای دو قسمت به شرح زیر است :

  • جمع آوری و تحلیل اطلاعات و دیتاها در رابطه با وضعیت فعلی سازمان
  • نتیجه گیری درست برای توسعه و تحول بالقوه سازمان در آینده

می‌خواهید در کسب و کار جدیدتان چه کاری انجام دهید؟

نمی‌توانید یک کسب و کار تازه تاسیس کنید و بعد بنشینید و فکر کنید که با آن چه می ‌توان کرد. یا یک اساسنامه‌ تنظیم کنید و تمامی فعالیت‌ های ممکن را در آن لیست کنید که اگر یک روزی تصمیم به کاری گرفتید محدودیتی نباشد! بنابراین اولین سوال مهم و ضروری این است که چه کاری قرار است بکنیم؟

باید تلاش کنید در چندین سطر، داستانی از شرکت و کسب و کار مورد نظرتان بنویسید. جذاب و هیجان انگیز بودن به هیچ عنوان کافی نیست. مهمترین بخش داستان این است که اجرایی باشد. به خاطر بسپارید که تا کنون، شما وجودیت نداشته اید و دنیا هم بدون وجود شما لنگ نخواهد بود.

کسی که در آینده قرار است محصول یا خدماتی را از شما تهیه کند، امروز آن کالا یا خدمات را از مکان دیگری تهیه می‌ کند یا حداقل جایگزینی وجود دارد که باعث می شود تا امروز بدون نیاز به محصولات و خدمات آن، به زندگی‌ خود ادامه دهد. بنابراین شما بایستی به یک سوال بسیار حیاتی پاسخ دهید: «چرا من؟ چرا باید به سراغ من بیایند؟»

اغلب افرادی که کسب و کار با یک شرکت جدید تاسیس می‌کنند، پافشاری دارند که هیچکس در هیچ کجا تاکنون محصولات یا خدماتی مشابه آنها تهیه نمی کند. این حرف اگر چه به منظور ایجاد روحیه عالی است،‌ اما به هیچ عنوان ادعای ساده‌ ای نیست. درستی یا نادرستی چنین ادعایی دیر یا زود توسط حساب بانکیتان اثبات می شود. پس بد نیست یک بار دیگر بر روی محصولات و خدمات خود فکر کنید.

اصلی ترین کارکردهای انجام عارضه یابی

خدمات جلسات عارضه یابی رایگان کسب و کار

برای مشاوره رایگان با ما در تماس باشید

مشاوره و پنجره ارتباطی

فرایند عارضه یابی شامل چه بخش هایی است؟

دلایل اهمیت عارضه یابی در سازمان

عارضه یابی به تمامی کسانی که در سازمان مربوطه کار می‌کنند، نشان می‌دهد که فرهنگ این سازمان بر پایه اصلاح و بهبود سازمان یا شرکت است. از این راه، پرسنل به صورت فردی سعی خواهند کرد تا این شیوه تفکر را نه فقط در خودشان ارتقا دهند بلکه این راه را به دیگران هم منتقل کنند. هنگامی که مانعی در پروسه و فرایند عارضه‌ یابی رفع می‌شود، علاوه بر پیشگیری از بروز مشکلات دیگر ، باعث می‎شود تا چنین مشکلاتی، به ساختارهای دیگر نفوذ نکند و دیگر چنین مشکلاتی در سازمان ایجاد نشود.

گزارشات عارضه یابی، ابزارهای بسیار کلیدی مدیران به منظور برنامه ریزی برای بلند مدت و تصمیم ‌گیری هستند. چرا که با انجام دادن این کار، ارزش‌ها و اصول کسب و کار، ریسک‌های موجود در آن و تمامی نقاط قوت و ضعف به بهترین نحو تجزیه و تحلیل می ‌شود. 

برای ایجاد تحول سازمانی، در آغاز بایستی اطلاعات معتبر و قابل اعتمادی باشد تا به خوبی نشان دهد که چه چیزی باید بهبود داده شود. با این کار، هیئت مدیره سازمان به اطلاعات و داده های قابل اتکایی از بهبود سیستم ‌های کاری و فرآیند دست پیدا می‌کنند تا بستر لازم را برای توسعه و رشد کسب و کار به خوبی فراهم کنند.

روش‌های عارضه یابی سازمانی

عارضه ‌یابیِ اصولی و استاندارد، به مدیران شرکت کمک می‌کند تا در کنار دستیابی به اهداف اکوسیستمی کسب وکار، به دیدی واضح ‌تر نسبت به هدف های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برسند. به منظور رسیدن به این چشم اندازها، روش‌های متعددی است که برخی از مهم‌ترینِ موارد آن به شرح زیر است:

انواع مدل های عارضه یابی سازمانی

با توجه به اینکه سازمان ‌ها بخواهند چه معضلاتی را، با چه رویکردها و اهدافی در شرکتها حل کنند، بایستی از مدل‌ های عارضه یابی مختلفی استفاده کنند. بعضی از مهمترین مدل ‌های عارضه یابی سازمانی عبارت است از:

روش‌های عارضه یابی سازمانی

عارضه ‌یابیِ اصولی و استاندارد، به مدیران شرکت کمک می‌کند تا در کنار دستیابی به اهداف اکوسیستمی کسب وکار، به دیدی واضح ‌تر نسبت به هدف های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برسند. به منظور رسیدن به این چشم اندازها، روش‌های متعددی است که برخی از مهم‌ترینِ موارد آن به شرح زیر است:

انواع مدل های عارضه یابی

انجام یک هلث چک یا عارضه یابی موفق در سازمان شما نیازمند برنامه‌ی دقیق و کامل است که تابع مدل‌های زیر باشد:

هر یک از این مدل‌ها، الگوها و روش‌های مختلفی برای بهبود عملکرد سازمان‌ شما ارائه می‌دهند و با توجه به نیازهای سازمان، می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. با پیاده‌سازی هر یک از این مدل‌ها، سازمان‌ شما می‌تواند به کاهش هزینه‌ها، بهبود عملکرد، افزایش رضایت مشتریان و رشد سازمانی دست یابد.

چه موقع جلسات عارضه یابی لازم است؟